Carpaccio z buraka

Przepis na carpaccio z buraków to bardzo oryginalna, smaczna i zdrowa przekąska, która z pewnością zachwyci gości i będzie doskonale prezentować się na stole. Carpaccio z buraka przyciąga nie tylko smakiem, ale także kolorystyką. Ponad to jest to zdrowe danie odznaczające się wysoką wartością odżywczą. Składniki użyte do carpaccio zawierają bowiem wiele cennych witamin i składników mineralnych takich jak żelazo, kwas foliowy oraz dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest to danie, które powstało na bazie buraków. Zostało stworzone na wzór klasycznego carpaccio, gdzie zamiast mięsa wołowego stosuje się upieczone buraki, co niewątpliwie jest bardzo ciekawą propozycją dla wegetarian.

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Składniki :

  • 3 buraki średniej wielkości
  • ser typu feta
  • pestki słonecznika
  • rukola bądź mix sałat
  • sól i pieprz

Sos winegret

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • suszone zioła bądź świeże takie jak: natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos winegret:

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera, zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotowe. Jeśli dodajesz zioła suszone zamiast świeżej natki pietruszki, możesz włożyć wszystkie składniki do słoiczka, zakręcić go i potrząsać, aż do momentu powstania jednolitej mikstury.

Buraki:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  2. Buraki w całości owiń w folię aluminiową, połóż je na formę, włóż do piekarnia i piecz około 50 minut. Po wyjęciu buraki przestudź.

Wykończenie potrawy:

  1. Przestudzone buraki obierz ze skórki. Następnie na krajalnicy delikatnie pokrój je na cienkie plastry i ułóż jeden za drugim na talerzu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Ser typu feta pokrój w kostkę i rozłóż równomiernie na burakach, następnie udekoruj buraki rukolą bądź miksem sałat.
  3. Na koniec polej buraki sosem winegret oraz posyp pestkami słonecznika.

Wskazówki:

  • Przed podaniem carpaccio najlepiej odstaw do lodówki, aby je schłodzić, najlepiej około 20 minut. Carpaccio z buraka możesz ułożyć na jednym półmisku i postawić na stole bądź przygotować danie na osobnych talerzykach deserowych jako przekąska dla gości.
  • Sos winegret nadaje daniu bardzo aromatyczny smak.
  • Pestki słonecznika możesz także uprażyć na patelni, aby były bardziej chrupiące.
  • Dodatki jakie chcesz zastosować na carpaccio mogą być dowolne. Moją wersję już znasz, ale do dekoracji możesz także zastosować: orzechy, sałatę, roszponkę, szpinak, mozzarellę, parmezan itp. Osobiście mogłabym jeść carpaccio codziennie na drugie śniadanie.

Carpaccio z buraka

Zobacz także: