Bułeczki hamburgerowe

Doskonały przepis na bułeczki hamburgerowe na drożdżach instant bez przygotowywania rozczynu. Posypane sezamem idealnie nadają się na pyszne kanapki. Mogą być spożywane zarówno na słodko (z twarożkiem i miodem) jak i na ostro np. jako dodatek do hamburgerów. Z ciasta możemy formować nie tylko okrągłe bułeczki na hamburgery, ale także podłużne bułeczki, idealne do hot dogów. Przy okazji kolejnego wpisu pojawi się przepis na bardzo smaczne hamburgery z wołowiną i dodatkami.

Bułeczki do hamburgerów

Bułeczki hamburgerowe

Składniki na 6 bułeczek:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 30 g masła
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę i masło przełożyć do rondla i zagrzać do temperatury 50°C.
  2. 1 1/2 szklanki mąki wymieszać w misce wraz z drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepłe mleko, jajko i wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając stopniowo pozostałą część mąki. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia przełożyć je na posypaną mąka stolnicę i zagniatać około 6 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
  3. Ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować z nich kulki i przenieść na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na 25–30 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułeczkę nasmarować za pomocą pędzelka żółtkiem i posypać obficie sezamem.
  4. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut (u mnie góra dół bez termoobiegu), aż do momentu, kiedy bułeczki się zarumienią.

Bułeczki hamburgeroweBułeczki hamburgeroweBułeczki hamburgeroweBułeczki hamburgerowe

Zobacz także: