Bułeczki hamburgerowe z sezamem

Jest piątek rano, od dwóch dni pada deszcz, mój codzienny rytuał rozpoczyna się jak zwykle od wypicia szklanki zielonej herbaty oraz od zjedzenia porządnego śniadania. Dziś po raz pierwszy w życiu upiekłam bułeczki hamburgerowe z sezamem. Do tej pory rzadko jadałam hamburgery, lecz pomysł na zrobienie ich w domu wydał mi się całkiem dobry. W taki dzień pieczenie naprawdę koi duszę i rozgrzewa serce. Bułeczki można wykorzystać także jako pieczywo na kanapki. Polecam!

Bułeczki do hamburgerów z sezamem

Bułeczki hamburgerowe z sezamem

Składniki na 10 bułeczek:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
    Dodatkowo:
  • sezam do posypania
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn: w naczyniu wymieszać ze sobą ½ szklanki ciepłego, lecz nie gorącego mleka,
    1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na około 15 minut.
  2. Rozczyn połączyć z resztą mleka i cukru, dodać jajko, sól oraz roztopione masło i mąkę, po czym zagnieść ciasto. Masę można początkowo mieszać za pomocą łyżki dodając stopniowo mąkę. Ciasto należy wyrabiać około 15 minut aż będzie ono elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut aż jego objętość wzrośnie dwukrotnie.
  4. Ciasto podzielić na mniejsze fragmenty każdy o masie około 70 g i formułować z nich okrągłe bułeczki. Układać
    w wysmarowanej masłem i posypanej mąką formie jedna obok drugiej w dość dużych odstępach od siebie. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  5. Przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięte bułeczki nasmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.
  6. Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut.

Bułeczki hamburgerowe z sezamemBułeczki hamburgerowe z sezamem

Zobacz także: