Bułeczki hamburgerowe z sezamem
Gotowanie ze stylem
Jest piątek rano, od dwóch dni pada deszcz, mój codzienny rytuał rozpoczyna się jak zwykle od wypicia szklanki zielonej herbaty oraz od zjedzenia porządnego śniadania. Dziś po raz pierwszy w życiu upiekłam bułeczki hamburgerowe z sezamem. Do tej pory rzadko jadałam hamburgery, lecz pomysł na zrobienie ich w domu wydał mi się całkiem dobry. W taki dzień pieczenie naprawdę koi duszę i rozgrzewa serce. Bułeczki można wykorzystać także jako pieczywo na kanapki. Polecam!
Bułeczki do hamburgerów z sezamem
Składniki na 10 bułeczek:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- Dodatkowo:
- sezam do posypania
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn: w naczyniu wymieszać ze sobą ½ szklanki ciepłego, lecz nie gorącego mleka,
1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na około 15 minut. - Rozczyn połączyć z resztą mleka i cukru, dodać jajko, sól oraz roztopione masło i mąkę, po czym zagnieść ciasto. Masę można początkowo mieszać za pomocą łyżki dodając stopniowo mąkę. Ciasto należy wyrabiać około 15 minut aż będzie ono elastyczne.
- Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut aż jego objętość wzrośnie dwukrotnie.
- Ciasto podzielić na mniejsze fragmenty każdy o masie około 70 g i formułować z nich okrągłe bułeczki. Układać
w wysmarowanej masłem i posypanej mąką formie jedna obok drugiej w dość dużych odstępach od siebie. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. - Przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięte bułeczki nasmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.
- Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut.