Bułeczki drożdżowe z żurawiną
Gotowanie ze stylem
Przepis na puszyste i lekkie bułeczki drożdżowe z rodzynkami i żurawiną. Idealne na 2 śniadanie bądź na podwieczorek.
Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego z rozczynem wszystkie składniki powinny być ciepłe i przyrządzane w ciepłym pomieszczeniu, aby ciasto lepiej i szybciej rosło. Ciasto obciążone zbyt dużą ilością dodatków (owoców, bakalii) wolniej wyrasta, stąd jest konieczne w tym przypadku zwiększenie ilości drożdży.
Bułeczki drożdżowe z suszoną żurawiną i rodzynkami
Składniki na 7 bułeczek:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 30 dag świeżych drożdży
- 1½ szklanki mleka
- 5 łyżek cukru + 1 łyżeczka do rozczynu
- 1 całe jajko oraz 1 białko
- 1 pełna łyżka masła
- 50 g rodzynek suszonych
- 50 g żurawiny suszonej
Sposób przygotowania:
- Rozczyn: do miseczki wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz 3 pełne łyżki mąki. Wymieszać
i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-20 minut. - Masło rozpuścić w garnku i odstawić do przestygnięcia.
- Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn, dodać rodzynki, żurawinę, cukier oraz jajko. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Poprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, by wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę i wyrabiać przez 2 minuty podsypując mąką. Następnie formować z ciasta owalne kuleczki wielkości mandarynki.
- Piekarnik nagrzać do 150°C. Bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować bułeczki białkiem jaja, najlepiej za pomocą pędzelka. Wstawić do piekarnika
i piec około 20 minut. - Bułeczki są gotowe, gdy się zarumienią i są wyrośnięte a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty i suchy, bez przylepionych grudek.