Blok czekoladowy
Gotowanie ze stylem
Blok czekoladowy to ciasto, które wielu z nas przypomina smaki z dzieciństwa. Połączenie czekolady z orzechami i bakaliami zachęci niejednego smakosza. Blok czekoladowy to szybkie do przyrządzenia ciasto bez pieczenia; masę suchą należy wymieszać zgodnie z przepisem z masą mokrą a następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Blok czekoladowy
Składniki :
- 400 ml mleka w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła ekstra
- 100 g herbatników
- garść żurawiny
- garść posiekanych orzechów (ja użyłam orzechów włoskich i laskowych)
Sposób przygotowania:
- Masa mokra:
- Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać wodę i kakao, dokładnie wymieszać aż do powstania jednolitej klarownej masy, nie gotować.
- Masa sucha:
- Do metalowej miski przesypać mleko w proszku, dodać pokruszone herbatniki oraz żurawinę i posiekane orzechy, całość wymieszać. Następnie zalać wcześniej przygotowaną masą mokrą, wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
- Przygotowaną masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na noc.