Beza z kremem budyniowym i truskawkami
Gotowanie ze stylem
Beza z kremem budyniowym i musem truskawkowym to stylowy deser, który pięknie prezentuje się na stole. Połączenie słodkiego kremu z truskawkami stanowi ucztę dla podniebienia. Bezę możemy przyrządzać o dowolnej porze roku praktycznie na każdą okazję. Wspaniałym dodatkiem do deseru są różnego rodzaju kremy a także owoce sezonowe - latem są to np. truskawki, maliny, jagody, poziomki, zimą natomiast owoce cytrusowe takie jak mandarynki, kiwi lub pomarańcze.
Beza z truskawkami i kremem budyniowym
Składniki na 3 porcje:
- Beza:
- 5 białek
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki stołowe cukru do budyniu
- 1 ½ szklanki mleka do budyniu
- 250 g serka mascarpone
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 100 g śmietany kremówki 30% - opcjonalnie
- Mus truskawkowy:
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- 3 pełne łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Beza:
- Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Powoli i stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru stale mieszając. Cukier powinien być dodawany w jednakowych ilościach i odstępach czasowych, w przeciwnym razie beza może się nie udać. Po ostatniej dodanej porcji cukru masę bezową mieszać jeszcze przez 3 minuty. Kiedy piana będzie już sztywna i gęsta dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijać jeszcze przez chwilę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie nakładać porcjami ubitą masę bezową tworząc 6 owalnych krążków. Trzy spośród nich będą stanowiły podstawę bez, natomiast trzy kolejne ich wierzch.
- Tak przygotowane bezy wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C (bez termoobiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.
- Krem:
- Zagotować budyń według instrukcji podanej na opakowaniu z 1½ szklanki mleka oraz 2 łyżkami cukru, po czym odstawić do przestygnięcia.
- W oddzielnym naczyniu wymieszać przestudzony budyń, serek mascarpone oraz cukier puder, najlepiej za pomocą miksera. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty można dodać 100 g czyli 1/2 szklanki płynnej śmietany kremówki, po czym ubić ponownie
z pozostałymi składnikami kremu.
- Mus truskawkowy:
- Truskawki odszypułkować, opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zblenderować wraz z cukrem na gładką masę.
- Wykończenie:
- Na spodni krążek bezy nakładać po 3-4 łyżki stołowe kremu, polać wedle uznania musem truskawkowym i przykryć drugim krążkiem.