Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony

Składniki na 5 porcji:

    Barszcz czerwony:
  • 2 kg buraków
  • 2 małe jabłka
  • sok z ½ cytryny
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 8 suszonych grzybów
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu



    Uszka:
    Farsz:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • szklanka suszonych prawdziwków
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • pieprz
  • sól
    Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • sól
  • ciepła woda

Sposób przygotowania:

    Barszcz czerwony:
  1. Grzyby zalać 2 szklankami wody, po dwóch godzinach ugotować.
  2. Buraki pokroić w plastry. Do wysokiego garnka dodać obrane i wydrążone z gniazda nasiennego ćwiartki jabłek oraz obraną marchew, pietruszkę i cebulę.
  3. Warzywa zalać 4 litrami wody, dodać sól, wyciśnięty czosnek, pieprz i majeranek.
  4. Gotować 40 minut na małym ogniu. Ostudzić, wlać wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami wedle uznania.
    Farsz:
  1. Przepłukać grzyby, namoczyć, ugotować a następnie posiekać.
  2. Kapustę ugotować w gorącej wodzie do miękkości, odsączyć i posiekać.
  3. Cebulę posiekać na drobno, następnie podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy, dodać posiekaną kapustę i grzyby, po czym dusić razem przez 30 minut.
    Ciasto:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie cienko rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy. Ciasto pokroić
    w paski o szerokości 4 cm a następnie w kwadraty: 4 x 4cm. Na każdy kwadrat nakładać niewielką ilość farszu i sklejać ciasto po przekątnej tworząc trójkąt. Następnie sklejać palcami brzegi ciasta łącząc ze sobą 2 boczne różki.
  2. Osoloną wodę w garnku doprowadzić do wrzenia. Uszka gotować przez 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.
    Moje rady:
  1. Barszcz czerwony z majerankiem najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wymieszają się ze sobą wszystkie smaki.

Barszcz czerwonyBarszcz czerwony

Zobacz także: