Barszcz czerwony
Gotowanie ze stylem
Barszcz czerwony z uszkami
Składniki na 5 porcji:
- Barszcz czerwony:
- 2 kg buraków
- 2 małe jabłka
- sok z ½ cytryny
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeniowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 8 suszonych grzybów
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- Uszka:
- Farsz:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych prawdziwków
- 1 cebula średniej wielkości
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- pieprz
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka stołowa oliwy
- sól
- ciepła woda
Sposób przygotowania:
- Barszcz czerwony:
- Grzyby zalać 2 szklankami wody, po dwóch godzinach ugotować.
- Buraki pokroić w plastry. Do wysokiego garnka dodać obrane i wydrążone z gniazda nasiennego ćwiartki jabłek oraz obraną marchew, pietruszkę i cebulę.
- Warzywa zalać 4 litrami wody, dodać sól, wyciśnięty czosnek, pieprz i majeranek.
- Gotować 40 minut na małym ogniu. Ostudzić, wlać wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami wedle uznania.
- Farsz:
- Przepłukać grzyby, namoczyć, ugotować a następnie posiekać.
- Kapustę ugotować w gorącej wodzie do miękkości, odsączyć i posiekać.
- Cebulę posiekać na drobno, następnie podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy, dodać posiekaną kapustę i grzyby, po czym dusić razem przez 30 minut.
- Ciasto:
- Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie cienko rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy. Ciasto pokroić
w paski o szerokości 4 cm a następnie w kwadraty: 4 x 4cm. Na każdy kwadrat nakładać niewielką ilość farszu i sklejać ciasto po przekątnej tworząc trójkąt. Następnie sklejać palcami brzegi ciasta łącząc ze sobą 2 boczne różki. - Osoloną wodę w garnku doprowadzić do wrzenia. Uszka gotować przez 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.
- Moje rady:
- Barszcz czerwony z majerankiem najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wymieszają się ze sobą wszystkie smaki.