Banany smażone w cieście

Banany smażone w cieście to bardzo prosty a jednocześnie zaskakująco oryginalny i ciekawy deser. Podstawą ciasta jest serek homogenizowany o smaku waniliowym połączony ze składnikami takimi jak jajko, mąka i soda. Ciasto ma dość gęstą konsystencję. Do bananów można wykorzystać także najprostsze ciasto naleśnikowe. Usmażone banany smakują wyśmienicie na ciepło polane płynnym miodem.

Banany smażone w cieście z serkiem waniliowym i miodem

Banany smażone w cieście

Składniki na 6 porcji:

  • 3 banany
  • 150 - 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym np. Danio
  • 1 jajko
  • 75 - 100 g mąki pszennej (50% w stosunku do ilości serka waniliowego)
  • 1 łyżeczka sody
  • miód do polania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Serek waniliowy wymieszać w misce z jajkiem, mąką i sodą za pomocą miksera.
  2. Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju.
  3. Banany przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na pół tak, by powstały cztery jednakowe części. Następnie obtaczać w cieście i smażyć z dwóch stron obserwując, aż się zarumienią.
  4. Przełożyć na talerz i polać miodem.

Banany smażone w cieścieBanany smażone w cieście

Zobacz także: