Babka piaskowa marmurkowa
Gotowanie ze stylem
Przepis na babkę piaskową, bez której trudno jest sobie wyobrazić Święta Wielkanocne. Receptura na ciasto pochodzi z zeszytu mojej koleżanki, jest naprawdę sprawdzona. Babka składa się z warstwy kakaowej, makowej oraz z dodatkiem kisielu truskawkowego. Ciasto może być przyrządzone tylko z podstawowej masy, wówczas po upieczeniu ma jasnożółty kolor. Zamiast margaryny do babki można zastosować także masło.
Babka piaskowa marmurkowa
Składniki :
- 200 g margaryny kostkowej (Kasia), ewentualnie masło
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki maku
- 8 łyżek stołowych oleju
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego lub wiśniowego
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek, następnie białka ubić na sztywną pianę. Do miski miksera włożyć margarynę, żółtka i cukier, po czym ucierać około 3 minuty. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, ucierać jeszcze przez chwilę aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać ubitą na sztywno piane z białek, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kisiel, do drugie kakao, natomiast do trzeciej ½ szklanki maku, wszystkie masy dokładnie wymieszać.
- Formę na babkę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód nałożyć masę jasną (z dodatkiem kisielu), następnie masę z makiem a na koniec masę kakaową.
- Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec od 1 do 1,5 godziny. Po przestudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.