Aromatyczny sos pieczarkowy

Przepis na jasny sos śmietanowo – pieczarkowy, bez dodatku bulionu. Mówi się, że dobrego kucharza rozpoznaje się po podanym przez niego sosie. Jest on bowiem ukoronowaniem i uzupełnieniem serwowanego dania. Proponowany przeze mnie sos pieczarkowy charakteryzuje się łatwością i szybkością w przygotowaniu, pasuje doskonale do makaronu, mięsa a także potraw jarskich takich jak kluski śląskie czy kopytka. Może być przyrządzany na bazie wywaru bądź bez wywaru z dodatkiem ziół i przypraw.

Aromatyczny sos pieczarkowy

Aromatyczny sos pieczarkowy

Składniki :

  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 pełna łyżka stołowa posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej bądź masło do smażenia cebuli i pieczarek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oczyścić a następnie posiekać na drobno. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiany kolor, następnie dodać pieczarki i dusić aż do wyparowania nadmiaru wody.
  3. Do rondla wlać śmietanę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą
    i pieprzem, po czym podgrzewać na wolnym ogniu aż do zagotowania się sosu od czasu do czasu mieszając. Gotować nie dłużej niż 5 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać.

Aromatyczny sos pieczarkowy

Zobacz także: