Zrazy wołowe

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z cebulą to bardzo smaczna i niezbyt skomplikowana potrawa idealna na obiad. Zrazy należy na początku podsmażyć na patelni, a następnie dość długo gotować, by mięso nie było zbyt twarde. Najlepiej smakują podawane z gotowanymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką ze świeżych warzyw.

Zrazy wołowe zawijane z cebulą

Zrazy wołowe

Składniki na 3 porcje:

  • 400 g mięsa wołowego (bez ścięgien)
  • 3 duże cebule
  • olej do smażenie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, rozbić tłuczkiem po obu stronach. Dokładnie oprószyć solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w piórka.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić do miękkości, posolić, popieprzyć. Następnie podzielić całą ilość na dwie części – 1/3 i 2/3.
  4. Na każdy kotlet nakładać część podsmażonej cebuli pozostawiając 1/3 jej ilości na później, zawinąć mięso w rulon i spiąć wykałaczką. Dokładnie oprószyć mąką z każdej strony.
  5. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę rozgrzać olej i smażyć zrazy po obu stronach. Następnie przełożyć je do rondla, dodać pozostałą część cebuli, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  6. Na patelnię wlać 2 szklanki wody, zagotować i przelać do rondla ze zrazami. Doprawić solą oraz pieprzem.
  7. Gotować około 1,5 h na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając.

Zrazy wołoweZrazy wołoweZrazy wołowe

Zobacz także: