Wołowina drwala

Wielbiciele grzybów czekają na nie prawie cały rok, bo suszone też smaczne, ale wiadomo, nie ma jak te świeże. A poza tym, ci którzy lubią grzyby jeść, zwykle chętnie też je zbierają, ja niewątpliwie do nich należę. Przepis na wołowinę drwala polecam wszystkim, którzy lubią smak grzybów. Jest to danie bardzo wykwintne, najlepiej smakuje podawane z kaszą gryczaną bądź ryżem.

Wołowina zapiekana z grzybami w marynacie piwno-miodowej

Wołowina drwala

Składniki na 6 porcji :

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag świeżych grzybów (maślaki, prawdziwki)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki nasion gorczycy
  • szczypta kuminu
  • butelka jasnego piwa
  • łyżeczka miodu
  • garść rodzynek
  • łyżka masła
  • szczypiorek
  • grubo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać na drobno, czosnek wycisnąć. Grzyby oczyścić, większe pokroić w ćwiartki. (Jeśli kapelusze są większe, wówczas pokroić na mniejsze części).
  2. Na patelni rozgrzać połowę oleju i obsmażyć mięso. Oprószyć pieprzem i delikatnie solą, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojone grzyby, przesmażyć stale mieszając. Dodać gorczycę i kumin, wymieszać, doprawić pieprzem i solą, dodać do mięsa.
  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Piwo wymieszać z miodem, dodać rodzynki, wstawić do piekarnika i piec, aż mięso będzie miękkie (2 – 3 godziny). Dodać masło, wymieszać, doprawić, posypać świeżym posiekanym na drobno szczypiorkiem.

Wołowina drwala Wołowina drwala

Zobacz także: