Wieprzowina w ziołach z jabłkami

Przepis na pyszne i kruche mięso wieprzowe doprawiane ziołami prowansalskimi podawane podsmażoną cebulą pokrojoną w piórka. Plastry posmarowanego musztardą i podsmażonego mięsa wieprzowego układamy na jabłkach. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz ulubioną surówką warzywną.

Schab z jabłkami

Wieprzowina w ziołach z jabłkami

Składniki :

  • 0,5 kg schabu bez kości lub 3 polędwiczki wieprzowe
  • musztarda sarepska (1-2 łyżki stołowe)
  • pieprz i sól do smaku
  • suszone zioła prowansalskie
  • oliwa lub olej
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 4 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Musztardę mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
  2. Schab kroimy na plastry o grubości 1 cm (polędwiczki natomiast kroimy w poprzeczne paski).
  3. Każdy plaster mięsa rozbijamy tłuczkiem a następnie smarujemy musztardą z dwóch stron, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  4. W rondlu z odrobiną wody podgrzewamy wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, dusimy je do miękkości.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięsne płaty, rumienimy z obu stron, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Na patelnię dodajemy wcześniej pokrojone w piórka cebule.
  6. Na talerzu układamy jabłka. Wyjmujemy schab, układamy go na jabłkach, następnie obkładamy mięso podsmażoną cebulą. Potrawę podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw.

Wieprzowina w ziołach z jabłkami

Zobacz także: