Wegetariańskie piramidki

Sezon grillowy już w pełni. Warto pomyśleć więc o ciekawych i oryginalnych przepisach, którymi zaskoczymy znajomych oraz rodzinę. Wegetariańskie piramidki to idealny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie lub kolację. Można przyrządzić je na ruszcie grilla bądź upiec w piekarniku. Ważnym elementem kanapek są nie tylko warzywa, ale również ser, przyprawy oraz oliwa z oliwek.

Wegetariańskie piramidki z bakłażanem, pomidorami i pieczarkami

Wegetariańskie piramidki

Składniki na 5 porcji:

  • 5 dużych pieczarek
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 5 kromek ciabatty bądź bagietki
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 5 plastrów wędzonego sera żółtego lub mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej bądź wycisnąć.
  2. W szklanym naczyniu umieścić masło oraz starty czosnek, dodać nieco soli a następnie wymieszać na gładką masę.
  3. Każdą kromkę pieczywa posmarować z jednej strony masłem czosnkowym. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut
    w temperaturze 150°C.
  4. Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, a następnie odciąć ogonki. Bakłażan, mozzarellę, cukinię oraz pomidor pokroić w plastry.
  5. W małym naczyniu wymieszać przyprawy: pieprz, sól, słodką paprykę oraz oregano.
  6. Na ruszcie grilla bądź w piekarniku na folii aluminiowej ułożyć kapelusze pieczarek oraz plastry warzyw, skropić je oliwą
    i oprószyć mieszanką przypraw.
  7. Piec przez 5 minut w temperaturze 220°C.
  8. Na spód kanapek położyć listkami bazylii, następnie plastry zapieczonych warzyw oraz sera, na koniec pieczarki.

Wegetariańskie piramidkiWegetariańskie piramidki

Zobacz także: