Warkocz ze szpinakiem z ciasta francuskiego

Kiedy wpada się w rutynę przygotowywania wciąż tych samych, znanych już posiłków przychodzi do głowy pomysł, by stworzyć coś nowego. Do warkocza ze szpinakiem byłam trochę sceptycznie nastawiona, bałam się, że dla dwóch osób może być niezbyt obfitym posiłkiem, lecz myliłam się. Pachnące, apetyczne i bardzo atrakcyjne z wyglądu to wszystko, co charakteryzuje to danie. Może stanowić ono pełne, obfite śniadanie dla dwóch osób. Pamiętajcie - ważne jest, by obserwować ciasto podczas pieczenia ponieważ może się przypalić.

Zapiekanka z ciasta francuskiego ze szpinakiem, szynką i serem

Warkocz ze szpinakiem z ciasta francuskiego

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – 450 g
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 250 – 300 g szpinaku świeżego bądź mrożonego
  • kilka plastrów szynki
  • kilka plastrów sera żółtego
  • 1 jajko
  • sezam do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie grubo posiekać.
  2. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, kiedy się zeszkli dodać posiekany szpinak, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i smażyć aż do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody, po czym pozostawić do przestygnięcia.
  4. Ciasto francuskie rozwinąć i przełożyć na papier do pieczenia. Na środku ponakłuwać ciasto widelcem (tak jak na zdjęciu nr. 2). Następnie nałożyć plastry szynki, szpinak oraz plastry sera.
  5. Boki ciasta z prawej i lewej strony nałożyć na siebie. Liczba wyciętych pasków powinna zgadzać się zarówno po jednej, jak i po drugiej stronie. Następnie nakładać paski na przemian tworząc warkocz.
  6. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  7. Piec w temperaturze 200°C przez 15 – 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Warkocz ze szpinakiem z ciasta francuskiegoWarkocz ze szpinakiem z ciasta francuskiegoWarkocz ze szpinakiem z ciasta francuskiego

Zobacz także:
Dodaj Komentarz:

Wpisz Twój komentarz:

Twoje imię: