Szarlotka z mąki razowej

Szarlotka z mąki razowejSzarlotka z mąki razowej

Szarlotka razowa

Szarlotka z mąki razowej Składniki :
    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki graham typ 1850 bądź mąki razowej typ 2000
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki stołowe cukru brązowego
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
    Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek średniej wielkości
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • ½ szklanki rodzynek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • kilka kropel soku z cytryny
    Posypka:
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
    Sposób przygotowania:
    Ciasto:
  1. Masło umieścić w małym rondelku o grubym dnie i lekko podgrzać, aż się stopi.
  2. Mąkę przesiać przez sito a następnie wymieszać w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem. Dodać roztopione masło, miód i jajko a następnie zagnieść ciasto, po czym wstawić minimum na 30 minut do lodówki.
  3. Orzechy posiekać bardzo drobno.
    Jabłka:
  1. Jabłka obrać ze skórki a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać płynny miód, cynamon przyprawę korzenną, kilka kropel soku z cytryny, rodzynki i dokładnie wymieszać.
    Wykończenie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować, drugą natomiast wstawić ponownie do lodówki.
  3. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć rozwałkowaną część ciasta, posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi, które wgnieść delikatnie w ciasto za pomocą widelca. Spód ciasta piec
    w temperaturze 180°C przez około 14 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
  4. Na upieczone ciasto nałożyć masę jabłkową a na nią kolejną rozwałkowaną warstwę surowego ciasta z lodówki.
  5. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
  6. Kiedy ciasto przestygnie posypać je wcześniej przygotowaną mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Ostatnio dodane przepisy:
Dodaj Komentarz:
Wpisz Twój komentarz:
Twoje imię:

  • NA ŚNIADANIE
  • DANIA WŁOSKIE
  • DANIA MIĘSNE
  • DANIA RYBNE
  • WEGETARIAŃSKIE
  • ZUPY
  • PASTY I SOSY
  • SAŁATKI
  • MOJA PIEKARNIA
  • CIASTA
  • SERNIKI
  • BEZY
  • CZEKOLADA
  • NAPOJE
  • DLA DWOJGA
  • BOŻE NARODZENIE
  • zobacz także:

    Babka piaskowa marmurkowa Pani Walewska Mazurek