Surówka z selera

Pyszna, krucha i orzeźwiająca surówka z selera, z rodzynkami, orzechami włoskimi i jabłkiem. Mam wrażenie, że seler korzeniowy to warzywo często niedoceniane przez nas, jeżeli chodzi o spożycie na surowo. Jest wspaniałym dodatkiem do surówek i sałatek, choć przyznam szczerze, że najbardziej smakuje mi w połączeniu ze słodkimi dodatkami. Surówka z selera doskonale komponuje się z daniami głównymi, szczególnie mięsnymi, takimi jak zrazy, bitki bądź kotlet devolay. Polecam!

Surówka z selera, z rodzynkami i orzechami włoskimi

Surówka z selera

Składniki na 4 porcje:

  • 1 seler korzeniowy
  • 80 g rodzynek
  • 20 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 pełna łyżka stołowa jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko oraz seler obrać ze skórki. Następnie przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw bądź zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  2. Dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie, jogurt oraz majonez i dokładnie wymieszać.

Surówka z selera

Zobacz także: