Surówka z kapusty pekińskiej i kalarepy

Przepis na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, kalarepy i szczypiorku. Surówka o bardzo oryginalnym i wyraźnym smaku, świetnie komponuje się z mięsem oraz dodatkami skrobiowymi. Zamiast majonezu możecie dodać do surówki jogurt naturalny.

Surówka z kapusty pekińskiej, kalarepy, rzodkiewki posypana szczypiorkiem

Surówka z kapusty pekińskiej i kalarepy

Składniki na 10 porcji:

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 kalarepa
  • 1 kapusta pekińska
  • pęczek szczypiorku
  • 1 -2 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania:

    1. Kapustę pekińską wypłukać pod bieżącą wodą, posiekać w poprzek na cieniutkie paseczki.
    2. Kalarepę oraz rzodkiewki opłukać, pozbyć się wierzchnich liści i korzeni, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
    3. Szczypiorek posiekać na drobno.
    4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, dodać majonez, jogurt, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej i kalarepy

Zobacz także: