Sos żurawinowy

Sos z suszoną żurawiną i goździkami

Sos żurawinowy

Składniki na 2 porcje:

  • 20 dag żurawiny suszonej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 goździki
  • 1½ szklanki wody
  • cynamon mielony

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i gotować pod przykryciem.
  2. Goździki zmielić lub rozkruszyć na drobno (najlepiej włożyć je pomiędzy dwie części folii spożywczej i potłuc trzonkiem noża) a następnie dodać do żurawiny.
  3. Dodać miód oraz cynamon, wymieszać i dalej gotować. Podlewać wodą od czasu do czasu mieszając aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji rozgotowanych owoców.
  4. Jeśli sos jest za kwaśny można dodać do niego nieco więcej miodu.
  5. Sos żurawinowy to wspaniały dodatek do dań rybnych bądź mięsnych.

Sos żurawinowySos żurawinowy

Zobacz także: