Śledzie w sosie musztardowym

Nigdy wcześniej nie robiłam a nawet nie jadłam śledzi w sosie musztardowym. Muszę jednak przyznać, że przepis spełnił moje oczekiwania, śledzie były smaczne i aromatyczne. Nie jest to jednak propozycja dania dietetycznego, bo w skład sosu wchodzą takie składniki jak majonez, śmietana 18% itd., ale jeśli chcecie od czasu do czasu spróbować czegoś bardziej treściwego to zachęcam. Być może święta to dobry czas na to, aby zrobić sobie mały wyjątek.

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki na 4-5 porcji:

  • 8 filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej - Dion
  • 1 łyżka stołowa musztardy sarepskiej (łagodnej lub ostrej)
  • 1 łyżka stołowa majonezu
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny na 2 godziny. Po tym czasie wymienić wodę i moczyć jeszcze przez godzinę.
  2. Cebulę posiekać na drobno.
  3. Filety śledziowe pokroić w 2-3 cm kawałki, przełożyć je do miski lub ułożyć na półmisku.
  4. W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą śmietanę, musztardę francuską i sarepską, pokrojoną cebulę oraz majonez i curry.
  5. Powstałym sosem zalać śledzie, wstawić do lodówki na kilka godzin, aby przeszły smakiem.
  6. Spożywać z pieczywem.

Śledzie w sosie musztardowym

Zobacz także: