Śledzie korzenne

Śledzie korzenne w oleju i aromatycznej marynacie to kolejna świąteczna propozycja na wigilijny stół. W zależności od ilości dodanych przypraw śledzie mogą być bardziej bądź mniej pikantne. Aromat i moc przypraw sprawia, że potrawa z czasem nabiera bardziej wyraźnego i charakterystycznego smaku. Najważniejsze, by zaraz po przyrządzeniu odstawić śledzie do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki i aromaty dokładnie się ze sobą połączyły.

śledzie korzenne w aromatycznej marynacie

Śledzie korzenne

Składniki :

  • 0,5 kg śledzi matiasów (5-6 sztuk)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 5 kropel sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • pieprz do smaku
    Dodatkowo:
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka oleju roślinnego
    Przyprawy:
  • 2 liście laurowe
  • 2 suszone owoce ziela anielskiego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 5-6 suszonych owoców jałowca
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 5 goździków
  • odrobina anyżu oraz kminu rzymskiego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie pokroić na kawałki. Musztardę wymieszać z miodem, sosem sojowym, olejem roślinnym, pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny, dodać do śledzi i wymieszać.
  2. Przyprawy przełożyć na patelnię i ogrzewać 1-2 minuty, aż wydobędą aromaty. Następnie dodać do śledzi i dokładnie wymieszać.
  3. Cebulę posiekać na drobno, przełożyć do półmiska i zalać olejem. Dodać śledzie wymieszane z marynatą. Odstawić do lodówki na całą noc.
  4. Podawać ze świeżym pieczywem

Śledzie korzenneŚledzie korzenne

Zobacz także: