Schab pieczony

Schab pieczony z suszonymi owocami to doskonały pomysł na różnego typu przyjęcia oraz spotkania okolicznościowe. Posiada doskonały smak i aromat. Schab można serwować z różnego typu surówkami, warzywami gotowanymi a także dodatkami skrobiowymi takimi jak kasza, ryż bądź ziemniaki. Godnym polecenia dodatkiem do potrawy jest także wino wytrawne czerwone.

Schab pieczony z suszonymi owocami

Schab pieczony

Składniki na 6 porcji:

  • 50 dag schabu bez kości
  • 1 pomarańcza
  • ½ soku z cytryny
  • ½ szklanki suszonych bakalii (śliwki, morele, figi)
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać, oczyścić a następnie poprószyć solą i pieprzem.
  2. Suszone owoce sparzyć wrzącą wodą i po 5 minutach odsączyć.
  3. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać w jednym naczyniu z czerwonym winem. Następnie tak przygotowaną marynatą zalać suszone owoce (śliwki, morele, figi) i odstawić na kilka godzin.
  4. Schab naciąć czubkiem noża ku środkowi przez całą jego długość, następnie zrobić w nim kieszeń – otwór (można dodatkowo wykonać w mięsie owalne ruchy nożem) a następnie wypełnić mięso odsączonymi z marynaty suszonymi owocami.
  5. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab równomiernie z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 120°C przez około 2 godziny.
  6. Pod koniec pieczenia polać mięso mieszanką soku z cytrusów i wina.

Schab pieczony Schab pieczony Schab pieczony

Zobacz także: