Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą to pomysł na letnie danie z wykorzystaniem młodych warzyw i owoców. Zielone liście szpinaku świetnie smakują podawane na surowo. Sałatka jest smaczna i bardzo prosta do przygotowania. Z tym przepisem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. Jako dodatek do sałatki polecam sos z konfitury truskawkowej i octu balsamicznego.

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, mozzarellą i orzechami włoskimi

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą

Składniki na 3 porcje:

  • 150 g liści szpinaku
  • 500 g truskawek
  • 1 pełna łyżka stołowa cukru
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 2 łyżeczki miodu
  • 30 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki śmietany kremówki – 30%

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć, odciąć ogonki. Jeśli liście są zbyt długie można posiekać je nożem na mniejsze fragmenty.
  2. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć a następnie pokroić na połówki. Wymieszać z cukrem i odstawić.
  3. Orzechy posiekać na drobno, wymieszać z miodem i uprażyć na patelni.
  4. Mozzarellę rozdrobnić rękoma na kawałki. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem.
  5. Na talerzu układać szpinak. Na nim umieścić truskawki. Posypać uprażonymi orzechami włoskimi i kawałkami mozzarelli oraz polać śmietaną.
    Moje rady:
  1. Sałatka świetnie smakuje także w połączeniu z sosem z konfitury truskawkowej. Wystarczy 2 łyżki konfitury truskawkowej wymieszać z 1 łyżeczką octu balsamicznego oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek i polać sałatkę.

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą

Zobacz także: