Sałatka z tuńczykiem, rukolą i jajkiem

Koniec z tuczącymi, ciężkostrawnymi potrawami! Wiosenny, majowy jadłospis możemy skomponować z dań pysznych i zarazem lekkich. Sałatka z rukolą, tuńczykiem i jajkiem to wspaniała propozycja na pełen finezji posiłek. Do sałatki najlepiej zastosować pomidorki koktajlowe, choć ja użyłam zwykłych. Można także zamiast samej rukoli dodać mieszankę sałat, sałatka będzie miała wówczas barwny wygląd. Pamiętajcie, by przez noc moczyć cieciorkę. Tuńczyk z puszki najlepiej smakuje w kawałkach w sosie własnym.

Sałatka z tuńczykiem, cieciorką, rukolą i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem, rukolą i jajkiem

Składniki 2-3 porcje:

  • 50 g rukoli
  • 2 pomidory średniej wielkości bądź 7 pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g suchych nasion cieciorki
  • kiełki rzodkiewki – opcjonalnie
    Sos winegret:
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

    Sos winegret:
  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
    Sałatka:
  1. Nasiona cieciorki najlepiej namoczyć w wodzie na całą noc, po czym na drugi dzień gotować w tej samej wodzie około 15 minut.
  2. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w ósemki. Pomidory pokroić w kostkę (w przypadku gdy używamy pomidorków koktajlowych – pokroić je na połówki). Tuńczyk odsączyć z zalewy.
  3. Ugotowaną cieciorkę uprażyć na patelni dodając nieco oleju. Rukolę opłukać i osuszyć.
  4. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Polać sosem winegret i wymieszać.
  5. Podawać ze świeżym pieczywem.

Sałatka z tuńczykiem, rukolą i jajkiemSałatka z tuńczykiem, rukolą i jajkiem

Zobacz także: