Sałatka z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami

Wiosna sprawia, że ogarnia mnie sałatkowe szaleństwo, dlatego przedstawiam kolejny zdrowy przysmak, pomijając oczywiście kalorie z tłuszczu zawartego w mozzarelli. Sałatkę z mozzarellą wykonałam dziś po raz pierwszy, jej połączenie z sosem winegret okazało się bardzo smaczne. Myślę jednak, że w tym przypadku inne sosy także zdałyby egzamin. Lekka i orzeźwiająca sałatka wiosenna to doskonały pomysł na pożywne śniadanie bądź smaczną przekąskę. Spróbujcie sami!

Sałatka ze szpinakiem, serem mozzarella i pomidorami

Sałatka z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami

Składniki na 3 porcje:

  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 30 g kukurydzy konserwowej
  • 3 plastry świeżego ananasa bądź z puszki
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 20 g oliwek czarnych bez pestek – opcjonalnie
    Sos:
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 pełna łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ ząbka czosnku – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

    Sos:
  1. Do miseczki wlać płynny miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem
    i startym czosnkiem do smaku, po czym dokładnie wymieszać.
  2. Sos można uzupełnić o posiekane świeże liście bazylii bądź oregano.
    Sałatka:
  1. Liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i dość grubo posiekać.
  2. Kukurydzę oraz oliwki odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę, pomidory oraz mozzarellę w plastry.
  3. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym zalać sosem
    i delikatnie wymieszać.
  4. Pomidory można ułożyć na plastrach mozzarelli, wówczas sałatka będzie miała bardziej finezyjny wygląd.

Sałatka z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami

Zobacz także: