Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą

Klasyczny i prosty przepis na sałatkę z piersi kurczaka, ananasa oraz kukurydzy. Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez sałatek. Mają one mnóstwo zalet, są proste i szybkie w przygotowaniu. Mogą stanowić smaczny dodatek bądź pełnowartościowy posiłek. W zależności od naszej inwencji sałatki mogą powstawać z różnych składników. Najlepiej smakują przyrządzane z produktów lokalnych oraz sezonowych.

Sałatka z kurczakiem, ananasem i, kukurydzą i majonezem

Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 puszki kukurydzy (150 – 200 g)
  • 1/2 sztuki świeżego ananasa bądź 200 g ananasa z puszki
  • 100 g ryżu – ja użyłam brązowego
  • 250 g filetu z indyka
  • olej do smażenia
  • 1 pełna łyżka stołowa majonezu
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować, odsączyć i odstawić.
  2. Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę o wymiarach około (2 x 2cm). Następnie posmarować miodem, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Ananasa pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć równomiernie z każdej strony.
  5. Ugotowany ryż, kukurydzę, podsmażone mięso oraz pokrojonego ananasa przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
  6. Podawać ze świeżym pieczywem.
    Moje rady:
  1. W wersji dietetycznej mięso z kurczaka można ugotować w wodzie zamiast obsmażać je na patelni z olejem.

Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydząSałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą

Zobacz także: