Sałatka jarzynowa

Znany w każdym polskim domu przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, która smakuje wyśmienicie podawana z pieczywem i wędliną. Sałatka jarzynowa w moim domu gości odkąd sięgam pamięcią, nigdy nie brakowało jej na wszelkich spotkaniach rodzinnych i okolicznościowych. Do dziś pojawia się na stole podczas świąt oraz wielu ważnych uroczystości.

Sałatka jarzynowa z majonezem

Sałatka jarzynowa

Składniki :

  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki korzeniowe
  • ½ jabłka średniej wielkości
  • 4-5 ogórków kwaszonych średniej wielkości
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 seler korzeniowy
  • 3-4 większe ziemniaki
  • ½ małego pora
  • 4 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 130 g majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy ugotować w całości. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać ziemniaki. Następnie wszystkie warzywa wyjąć z wody i ostudzić. Warzywa po ugotowaniu powinny być miękkie lecz nierozgotowane.
  2. Jabłko oraz ogórki kwaszone obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę.
  3. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek, po czym pokroić w kostkę.
  4. Por oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i posiekać na drobno.
  5. Ugotowane warzywa obrać ze skórki i pokroić najpierw w plastry a następnie w kostkę.
  6. Groszek zielony odsączyć z zalewy.
  7. Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem
    do smaku, dodać majonez i ponownie wymieszać.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa

Zobacz także: