Rogaliki drożdżowe najlepsze

W tym tygodniu rogaliki wykonuję już po raz drugi. Jest to przepis z zeszytu mojej cioci, który zawsze wychodzi rewelacyjnie. Nadzienie do rogalików może być dowolne, w sezonie zimowym można wykorzystać masę budyniową, marmoladę owocową bądź czekoladę, w sezonie letnim zaś świeże owoce np. jagody. Choć przyznam szczerze, że rogaliki najlepiej smakują mi z marmoladą różaną bądź czekoladą mleczną. Ostatnio próbowałam także z dżemem malinowym, jednak były trochę za słodkie. Ciasto na rogaliki jest bardzo delikatne, puszyste i lekko kruche. Polecam!

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym

Rogaliki drożdżowe najlepsze

Składniki na 24 rogaliki:

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki zimnego mleka
  • ½ szklanki cukru
  • marmolada różana lub czekolada mleczna do nadzienia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże oraz 1 całe jajko i 1 żółtko, po czym wymieszać. Białko pozostawić do posmarowania rogalików.
  2. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do oddzielnego naczynia. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.
  3. Do mokrej masy dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone
    i przestudzone masło. Kiedy masa będzie dość gęsta zagnieść ciasto rękoma dodając pozostałą część mąki.
  4. Ciasto wraz z miską wstawić do lodówki na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 części. Podczas przyrządzania każdej partii rogalików pozostałą ilość ciasta należy przechowywać w lodówce.
  6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie pokroić na 8 równych części. Na każdą część nakładać porcję marmolady bądź kawałek czekolady, zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi.
  7. Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać po 8 rogalików pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Piec około 10 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.
  8. Z pozostałych dwóch części ciasta wykonać kolejne 16 rogalików.
  9. Po wyjęciu i przestudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem bądź rozpuszczoną czekoladą.

Rogaliki drożdżowe najlepszeRogaliki drożdżowe najlepszeRogaliki drożdżowe najlepsze

Zobacz także: