Quiche z groszkiem i ziołami

Quiche to potrawa składająca się z dwóch części: ciasta oraz farszu, w skład którego wchodzą jajka, śmietana a także inne dodatki. W moim wykonaniu smak quiche podkreślają suszone pomidory, szynka oraz zioła (świeża bazylia i mięta). Danie smakuje wybornie zarówno tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i później, podawane na zimno.

Quiche z groszkiem i ziołami

Quiche z groszkiem i ziołami

Składniki :

  • 100 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g fasolki szparagowej bądź groszku cukrowego
  • 1 duża cebula
  • 50 g chudej szynki bądź boczku
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • kilka łodyżek mięty
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • 300 ml śmietany 18%
  • 30 g niesolonych pistacji bądź orzeszków pinii
  • 150 ml zimnej wody
  • sól, pieprz
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać w misce z masłem, szczyptą soli oraz 150 ml zimnej wody. Następnie zagnieść ciasto.
  2. Strączki groszku obrać, gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 10 minut, przelać zimną i odsączyć (tak samo ugotować fasolkę, a następnie pokroić ją w mniejsze kawałki).
  3. Cebulkę, szynkę i pomidory suszone pokroić w kostkę. Szynkę podsmażyć, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek oraz pomidory i cebulę. Wszystko poddusić. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać połowę posiekanych ziół.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem tortownicę. Kilkakrotnie ponakłuwać widelcem odstawić na 30 minut do lodówki.
  5. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wędlinę z warzywami nałożyć równomiernie na cieście. Następnie poukładać fasolkę szparagową bądź strąki grochu. Polać śmietanowo – jajecznym sosem, posypać orzeszkami pinii lub pistacjami.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piec ok. 45 minut. Upieczone quiche po wyjęciu
    z piekarnika posypać resztą ziół. Potrawę można podawać na ciepło lub zimno.
    Moje uwagi:
  1. Zamiast szynki do quiche można wykorzystać boczek.
  2. Jeżeli miałabym wybierać pomiędzy dodatkami takimi jak groszek cukrowy bądź fasolka szparagowa wybrałabym oczywiście fasolkę, jest ona bowiem delikatniejsza w smaku.
  3. Ciasto na quiche można wcześniej podpiec, przestudzić a następnie zapiec ponownie wraz z masą śmietanowo - jajeczną. Ja natomiast całość (ciasto oraz farsz) piekłam jednocześnie w piekarniku według powyższego przepisu.

Quiche z groszkiem i ziołamiQuiche z groszkiem i ziołami

Zobacz także: