Pulpety w sosie pomidorowym

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym to propozycja szybkiego obiadu dla całej rodziny. Aromatyczny sos z dodatkiem przypraw doskonale komponuje się z mięsem, surówkami i dodatkami skrobiowymi (ziemniakami gotowanymi, kaszą gryczaną bądź ryżem) na talerzu. Danie może być przyrządzone na sposób bardziej lekkostrawny, bez smażenia. Pulpety wówczas można po uformowaniu bez mąki wrzucić bezpośrednio do delikatnie gotującego się sosu, po czym podgrzewać aż do przyrządzenia.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki na 14 pulpetów:

Pulpety:

  • 800 g mięsa wieprzowego mielonego np. szynka kulka
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 kajzerka + mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz i sól
  • mąka pszenna do obtaczania
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • Passata pomidorowa – 700 g lub 2 puszki pomidorów w puszce
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy:

  1. Cebulę posiekać na drobno, podsmażyć na patelni na maśle i dodać do garnka. Połowę podsmażonej cebuli pozostawić do pulpetów. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić.

Pulpety:

  1. Bułkę namoczyć w mleku.
  2. Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą, odciśniętą z mleka bułką i przyprawami. (Jeśli mięso nie jest zmielone można zmielić je w maszynce do mięsa wraz z namoczoną w mleku bułką). Ze wszystkich sadników uformować ręcznie małe kotlety a następnie ułożyć je na talerzu z mąką.
  3. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na niej obtoczone w mące kotlety a następnie przełożyć je do garnka z sosem, po czym gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu.

Pulpety w sosie pomidorowymPulpety w sosie pomidorowym

Zobacz także: