Pstrąg pieczony z surówką z czerwonej kapusty

Pstrąg to ryba bardzo popularna w Polsce. Ma wspaniałe białe mięso o delikatnym smaku, które bardzo łatwo oddzielić od ości. Doskonale nadaje się do smażenia, grillowania i pieczenia – nie wymaga przy tym wielu przypraw. Wystarczy sól, pieprz, oliwa, cytryna i trochę ziół.

Pstrąg pieczony z surówką z czerwonej kapusty

Pstrąg pieczony z surówką z czerwonej kapusty

Składniki na 2 porcje:

    Pstrągi:
  • 2 pstrągi
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki masła
  • rukola do dekoracji
  • sól, pieprz
    Surówka:
  • ½ małej główki czerwonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • ¼ małej cebuli
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pstrągi umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i delikatnie ponacinać w poprzek grzbietu. Doprawić solą, pieprzem oraz polać sokiem z połowy cytryny i odstawić do lodówki na minimum 1½ godziny.
  2. Przygotowanie sałatki: kapustę oczyścić, pozbyć się grubej łodygi i wierzchnich liści, marchew obrać ze skórki. Następnie warzywa przepuścić przez maszynkę z odpowiednimi nakładkami do warzyw. Cebulę oczyścić i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej uzyskując ½ łyżeczki jej miąższu, po czym dodać do sałatki. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać łyżkę majonezu i doprawić solą oraz pieprzem do smaku a następnie dobrze wymieszać.
    Wykończenie:
  1. Pstrągi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  2. Po upieczeniu na talerzu na każdej rybie położyć po łyżeczce masła oraz ozdobić rukolą.

Pstrąg pieczony z surówką z czerwonej kapusty

Zobacz także: