Polędwiczki w sosie śmietanowym z pieczarkami

Wykwintny przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym z pieczarkami. Bazą do sosu są dwa typy musztardy: miodowa oraz francuska a także śmietanka kremówka 30%. Polędwiczki przed duszeniem najlepiej jest obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Po połączeniu z sosem mięso nabiera większej kruchości i smaku.

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami

Polędwiczki w sosie śmietanowym z pieczarkami

Składniki 4 porcje:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 8 pieczarek
  • 1/2 natki pietruszka
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 100 g śmietany kremówki
  • 20 g masła
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w paski o grubości 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz oregano.
  2. W naczyniu umieścić dwa rodzaje musztardy oraz posiekaną natkę pietruszki.
  3. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki, następnie przełożyć je do naczynia.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć doprawione przyprawami mięso z dwóch stron. Następnie dodać mieszankę musztard i wymieszać mięso. Dodać pieczarki oraz śmietanę kremówkę. Dusić pod na wolnym ogniu, pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę, aby odparować nieco wywaru i doprowadzić do jego zgęstnienia.
  5. Polędwiczki podawać z ziemniakami i świeżymi surówkami.

Polędwiczki w sosie śmietanowym z pieczarkamiPolędwiczki w sosie śmietanowym z pieczarkami

Zobacz także: