Placki z jabłkami i jogurtem

Placuszki jogurtowe z jabłkiem

Placki z jabłkami i jogurtem

Składniki :

  • 1 szklanka mleka
  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 4 pełne łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu
  • miód do polania
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ciepłe mleko przelać do miski, dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej oraz pokruszone drożdże, wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  2. Całe jajka ubić wraz z cukrem pudrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie do masy powoli dodawać rozrobiony rozczyn stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera. Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę (wszystkie składniki powinny być ze sobą dobrze wymieszane, bez widocznych grudek ). Dodać jogurt. Masę odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.
  3. Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju, nakładać po 2 łyżki stołowe wyrośniętego ciasta delikatnie rozprowadzając je za pomocą łyżki. Smażyć po o 1 minucie na każdą ze stron bądź do momentu, kiedy racuszki się zarumienią.
  4. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem lub polać miodem.

Placki z jabłkami i jogurtemPlacki z jabłkami i jogurtem

Zobacz także: