Pierogi ruskie

Dobrze znany i lubiany przepis na pierogi ruskie z ziemniakami, serem twarogowym i cebulką. Delikatne i bardzo smaczne. Najlepiej smakują po odsmażeniu, posypane startym parmezanem bądź z dodatkiem pokrojonego i podsmażonego na patelni boczku. Ciasto na pierogi jest bardzo elastyczne i miękkie, dzięki czemu wałkowanie i lepienie staje się o wiele przyjemniejsze. Jeżeli nie macie pomysłu na obiad dla całej rodziny, zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Przyrządzanie pierogów można oczywiście rozłożyć w czasie. Gotowy farsz przechowywać w lodówce bądź zamrozić.

Pierogi ruskie z ziemniakami, serem i cebulą

Pierogi ruskie

Składniki na 50 pierogów:

    Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typu 450 bądź 500
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
  • 400 g sera twarogowego półtłustego
  • 3 duże cebule białe
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • sól i pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Z mąki wody oraz soli zagnieść ciasto, a następnie przykryć ściereczką. W zależności od konsystencji można dodać do wyrabianej masy trochę mąki bądź wody. Ciasto powinno być miękki, delikatne i elastyczne.
    Farsz:
  1. Ser oraz ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
  2. Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć do miękkości. Następnie domieszać ją do zmielonego sera oraz ziemniaków. Doprawić obficie solą i pieprzem do smaku.
    Wykończenie:
  1. Ciasto podzielić na kilka mniejszych fragmentów. Każdy z nich cienko rozwałkować, następnie wycinać z ciasta krążki za pomocą naczynia z okrągłym dnem np. szklanki. Na każdy krążek nakładać po 1 pełnej łyżeczce farszu, po czym zlepiać ze sobą brzegi.
  2. W wysokim garnku zagotować osoloną wodę z 1 łyżką oleju. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie układać na talerzu delikatnie nasmarowanym olejem. Aby pierogi się nie zlepiały można tuż po wyjęciu z wrzątku zanurzyć je dosłownie na chwilę w zimnej wodzie.
  3. Podawać z pokrojonym i podsmażonym na patelni boczkiem bądź startym na drobno parmezanem.

Pierogi ruskiePierogi ruskie

Zobacz także: