Pierniki

Jeśli nie zdążyliście jeszcze zrobić pierników polecam przepis na pyszne i szybkie pierniki oblane lukrem, które znikają z talerza w mig i świetnie prezentują się na stole wigilijnym. Doskonałe, aromatyczne i chrupkie. Pierniki można dowolnie udekorować zarówno lukrem jak i czekoladą, cukrowymi kuleczkami a także marcepanem. Ciasto na pierniki wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrawać najróżniejsze kształty. Polecam!

Pierniki z lukrem

Pierniki

Składniki na 70 pierników:

    Pierniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • 50 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
    Lukier na pierniki:
  • białko z 1 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

    Pierniki:
  1. Masło wraz z cukrem przełożyć do rondla, po czym rozpuścić na wolnym ogniu. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, zagnieść ciasto dosypując w miarę potrzeby dodatkową ilość mąki.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Następnie wykrawać różne kształty za pomocą foremek do pierników.
  3. Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując pomiędzy nimi niewielkie odstępy. Piec około 7-8 minut. Wyjąć i całkowicie przestudzić.
    Lukier na pierniki:
  1. Białko wymieszać mikserem z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie gotowy lukier przełożyć do szprycy i dekorować nim ciasteczka wedle uznania tworząc różnorodne wzory.

Pierniki

Zobacz także: