Piernik staropolski

Przepis na pyszny aromatyczny piernik staropolski oblany polewą czekoladową. Kojarzy mi się ze świętami, choć przyznam szczerze, że w tym roku spóźniłam się nieco z jego wyrobem i upiekłam go na Nowy Rok. Nie sądziłam jednak, że będzie aż tak smaczny, długi czas oczekiwania na piernik został całkowicie zrekompensowany. Masę do piernika przygotowuje się na 3-4 tygodnie przed świętami, oczywiście piernik można upiec o dowolnej porze roku, aby przypomnieć sobie nieco świąteczne smaki i aromaty.

Piernik staropolski z masą marcepanową, powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową

Piernik staropolski

Składniki :

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g miodu
  • 200 g masła
  • 3/4 kg mąki
  • 50 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 32 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Przełożenie:
  • 580 g powideł śliwkowych
  • 400 g masy marcepanowej
    Polewa:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla przełożyć miód, masło oraz cukier, podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Przestudzić.
  2. Mąkę wymieszać z cynamonem oraz z przyprawą korzenną. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
  3. Do miski przelać przestudzoną masę miodowo - cukrową, dodać jajka oraz rozpuszczoną sodę z mlekiem. Powoli stopniowo dodawać mąkę z przyprawami, po czym wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać bakalie.
  4. Ciasto przełożyć do szklanego bądź emaliowanego naczynia, szczelnie owinąć folią spożywczą bądź ostatecznie aluminiową a następnie ściereczką, odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki bądź spiżarni na 3 tygodnie.
  5. Po 3 tygodniach wyjąć ciasto z lodówki (chwilę odczekać, aby się nieco ogrzało), następnie podzielić ciasto na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na prostokątny placek wielkości blaszki, w której będzie pieczony. Ja użyłam formy o wymiarach 32 x 26 cm; wyłożyłam ją papierem do pieczenia.
  6. Rozwałkowane ciasta piernikowe wstawiać kolejno do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do momentu, aż wyraźnie się zarumienią.
  7. Upieczone ciasta odstawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie owinąć szczelnie ściereczką i ponownie odstawić na kolejne 5 dni, aż ciasto zmięknie.
    Przełożenie:
  1. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt. Następnie nanieść ją na pierwszy placek i przykryć drugim.
  2. Na kolejny placek nałożyć powidła śliwkowe, po czym przykryć trzecim plackiem. Docisnąć, owinąć ściereczką i pozostawić w formie na 2 dni.
  3. Po dwóch daniach w zależności od wielkości formy ciasto przekroić wzdłuż tak, aby powstały 2 bądź 3 pierniki.
    Polewa:
  1. Masło wraz z czekoladą połamaną na mniejsze fragmenty umieścić w rondlu, po czym podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  2. Pierniki oblać polewą czekoladową, odstawić w chłodne miejsce, aż do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Piernik staropolski

Zobacz także: