Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron penne ze szpinakiem

Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g makaronu penne
  • 150 g mrożonego szpinaku w sosie serowym
  • 4 – 5 ząbki czosnku
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów - 150 g
  • 50 g twardego sera typu bursztyn bądź rubin
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrozić szpinak.
  2. Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, dodać pokrojony w grube plastry czosnek a następnie dusić pod przykryciem 3-4 minuty.
  4. Dodać suszone pomidory oraz rozmrożony szpinak, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Całość dusić przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Na talerz nałożyć porcję ugotowanego makaronu, polać gotowym sosem i posypać startym serem oraz posiekaną natką pietruszki.

Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Zobacz także: