Pasztet warzywny z cukinii

Jeśli chcecie zimą przypomnieć sobie trochę lata lub jesieni polecam wykorzystać zapasy z domowej spiżarni i przyrządzić pasztet warzywny z cukinii. Treściwy posiłek nie musi być wyłącznie daniem mięsnym. Z pewnością dodatek warzyw do potrwa sprawi, że nasze dania będą bardziej lekkostrawne, aromatyczne i apetyczne. Polecam!

Pasztet warzywny z cukinii

Pasztet warzywny z cukinii

Składniki :

  • 2 nieduże cukinie
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera korzeniowego
  • 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 10 dag sera żółtego
  • 3 jaja (żółtka oddzielone od białek)
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    Dodatkowo:
  • forma keksowa o wymiarach 11 x 30 cm

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oczyścić, obrać ze skórki. Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach bądź zmielić w maszynce z końcówką do warzyw, posolić, odstawić, aby puściła sok. Odcedzić z nadmiaru wody.
  2. Resztę warzyw zetrzeć na tarce lub najlepiej zmielić w maszynce na drobnych oczkach. To samo po oczyszczeniu maszynki zrobić z serem żółtym.
  3. Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.
  4. Zmielone warzywa połączyć z cukinią w dużym naczyniu, dodać starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, olej, bułkę tartą, kaszę oraz żółtka.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać najlepiej rękoma. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.
  6. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Pasztet warzywny z cukinii Pasztet warzywny z cukinii

Zobacz także: