Panierowane szparagi w cieście francuskim

Sezon szparagowy jest już w pełni dlatego cieszę się, że w końcu postanowiłam zastosować kilka nowych receptur. Przepis na szparagi panierowane w cieście francuskim szybko stał się jednym z moich ulubionych. Chrupiące szparagi zapiekane w cieście francuskim z miodem, serem i szynką to według mnie idealne połączenie.

Panierowane szparagi w cieście francuskimPanierowane szparagi w cieście francuskimPanierowane szparagi w cieście francuskim

Szparagi panierowane w miodzie i bułce tartej zapiekane w cieście francuskim

Panierowane szparagi w cieście francuskim Składniki na 8 sztuk:
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 16 szparagów
  • 8 plastrów szynki
  • 1 białko jaja
  • 4 łyżki stołowe bułki tartej
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • 30 g twardego sera (np. rubinu bądź bursztynu)
  • ½ łyżeczki chilli
  • sól do smaku
    Sposób przygotowania:
  1. Szparagi opłukać, odciąć łodyżki (po około 5 cm). Następnie każdy szparag nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  2. Białko ubić mikserem na sztywną pianę.
  3. Na szparagi nałożyć równomiernie miód najlepiej za pomocą pędzelka, następnie obtoczyć w białku, bułce tartej i układać kolejno obok siebie na płaskim talerzu.
  4. Ciasto francuskie pokroić na 8 równych części. Na każdą część ciasta nakładać po przekątnej plaster wędliny oraz dwa szparagi, po czym zlepić rogi ciasta jak na zdjęciu.
  5. Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez 12 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.
Zobacz także:
Dodaj Komentarz:
Wpisz Twój komentarz:
Twoje imię:

  • NA ŚNIADANIE
  • DANIA WŁOSKIE
  • DANIA MIĘSNE
  • DANIA RYBNE
  • WEGETARIAŃSKIE
  • ZUPY
  • PASTY I SOSY
  • SAŁATKI
  • MOJA PIEKARNIA
  • CIASTA
  • SERNIKI
  • BEZY
  • CZEKOLADA
  • NAPOJE
  • DLA DWOJGA
  • PRZETWORY
  • BOŻE NARODZENIE
  • zobacz także:

    Banany smażone w cieście Quiche z groszkiem i ziołami Warkocz ze szpinakiem z ciasta francuskiego