Omlet z bitą śmietaną i ananasami

Omlet na słodko z bitą śmietaną i ananasami

Omlet z bitą śmietaną i ananasami

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jaja
  • 150 g śmietany 30%
  • 160 g kawałków ananasa w syropie
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 pełna łyżka masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę ubić na sztywno, dodać 2 łyżeczki cukru pudru i wymieszać.
  2. Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, dodać żółtka
    i jeszcze przez pewien czas miksować wszystko razem.
  3. Na patelni rozgrzać masło a następnie rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni. Nałożyć jajka za pomocą łyżki i smażyć na wolnym ogniu przez około 4-5 minut.
  4. Następnie przerzucić omlet na drugą stronę, najlepiej za pomocą dwóch drewnianych łopatek, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Omlet przełożyć na talerz i poczekać chwilę aż przestygnie, nałożyć bitą śmietanę i odsączone z syropu kawałki ananasa.

Omlet z bitą śmietaną i ananasamiOmlet z bitą śmietaną i ananasami

Zobacz także: