Naleśniki zebra z twarogiem i jagodami

Naleśniki z serem i jagodami

Naleśniki zebra z twarogiem i jagodami

Składniki na 4 porcje:

    Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ litra mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju plus odrobina do smażenia
    Nadzienie:
  • 1 opakowanie twarogu półtłustego
  • szklanka jagód
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

    Ciasto na naleśniki:
  1. Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko, dodać szczyptę soli a następnie stopniowo dolewać mleko cały czas intensywnie mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec dodać olej
    i dokładnie wymieszać.
  2. Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, po czym przełożyć do żaroodpornej miski. Następnie ustawić miskę nad rondlem
    z gotującą się wodą i rozpuścić w niej czekoladę.
  3. Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą, następnie końcówką szprycy nałożyć czekoladę wzdłuż całego naleśnika tworząc paski. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
    Nadzienie:
  1. Twaróg, cukier puder oraz jagody umieścić w misce. Następnie zmiksować na gładką masę za pomocą miksera. Jeśli twaróg będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
    Wykończenie:
  1. Na usmażone naleśniki nakładać masę serowo - jagodową i zawijać wedle uznania np. w rulonik. Naleśniki świetnie smakują w połączeniu z bitą śmietaną.

Naleśniki zebra z twarogiem i jagodamiNaleśniki zebra z twarogiem i jagodami

Zobacz także: