Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Przepis na naleśniki ze szpinakiem, serkiem śmietankowym i łososiem wędzonym. Bardzo oryginalny i pożywny posiłek idealny zarówno na przekąskę jak i na danie główne. Ciasto naleśnikowe przygotowuje się z dodatkiem liści szpinaku, aby nie przyklejało się do patelni co pewien czas należy podlewać je niewielką ilością oleju. Farsz do naleśników może być dowolny, jednak połączenie śmietankowego serka, koperku i wędzonego łososia najlepiej trafia w moje podniebienie.

Naleśniki ze szpinkaiem, łososiem wędzonym

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Składniki na 6 porcji :

    Ciasto naleśnikowe:
  • 0,5 l mleka lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej - lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 150 g szpinaku typu baby
    Nadzienie:
  • 100 g serka typu Philadelphia
  • pęczek świeżego koperku
  • 200 g łososia wędzonego
  • 150 g mieszanki świeżych kolorowych sałat
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

    Naleśniki:
  1. Szpinak zalać na 1 minutę wrzącą wodą. Następnie odsączyć i pozostawić na sicie.
  2. Mleko wlać do miski. Wbić jajko, następnie stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. W zależności od konsystencji ciasta dodać nieco więcej mąki lub mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstą.
  3. Dodać olej oraz szczyptę soli i ponownie zmiksować wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach.
  4. Dodać zblanszowany szpinak, całość zblenderować na gładką masę.
  5. Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni grubą warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
  6. Naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
    Nadzienie:
  1. Mieszankę kolorowych sałat skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
  2. Koperek posiekać na drobno.
  3. Upieczony naleśnik na jaśniejszej, mniej zielonej stronie posmarować serkiem typu Philadelphia, posypać koperkiem, następnie nałożyć plaster wędzonego łososia; środek wypełnić mieszanką sałat. Zawinąć na kształt rulonu (podobnie jak krokiety).

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Zobacz także: