Naleśniki z kurczakiem

Osobiście bardzo lubię naleśniki pod każdą postacią. Tym razem przedstawiam przepis na klasyczne naleśniki
z piersią kurczaka i ananasem. Danie to można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Wodzę wyobraźni można rozpuścić przygotowując farsz.

Naleśniki z kurczakiem i ananasem

Naleśniki z kurczakiem

Składniki na 6-8 porcji:

    Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju plus odrobina do smażenia
    Farsz:
  • 1 cała pierś z kurczaka
  • puszka ananasów
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 łyżki majonezu
  • 10 listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

    Ciasto na naleśniki:
  1. Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko, dodać szczyptę soli a następnie stopniowo dolewać mleko cały czas intensywnie mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec dodać olej
    i dokładnie wymieszać.
  2. Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
    Farsz:
  1. Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać pod bieżąca wodą i poprószyć z każdej strony solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej a następnie smażyć pierś równomiernie z każdej strony. Odstawić do przestygnięcia.
  2. W maszynce zmielić usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Paprykę pokroić na cienkie plasterki, ananas
    w trójkąty. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku posiekanymi listkami bazylii oraz solą i pieprzem.
  3. Naleśniki podawać wypełnione farszem i złożone na pół, udekorowane bazylią i plastrami ananasa.

Naleśniki z kurczakiemNaleśniki z kurczakiem

Zobacz także: