Murzynek

Sprawdzony przepis mojej mamy na murzynek z dżemem z czarnej porzeczki, rodzynkami w polewie czekoladowej. Szczerze mówiąc jest to jedno z moich pierwszych ciast, które wypiekałam z mamą w dzieciństwie. Murzynek jest bardzo szybki i prosty do wykonania, lekki i puszysty, a na dodatek ładnie wyrasta podczas pieczenia. Zachęcam do zapoznania się z przepisem.

Murzynek z dżemem z czarnej porzeczki, rodzynkami i polewą czekoladową

Murzynek

Składniki :

  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 pełna szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • po 1 łyżeczce: kakao, cynamonu i sody
  • garść rodzynek
    Polewa:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki stołowe mleka

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, (u mnie bez termoobiegu).
  2. Mąkę wymieszać w misce z sodą, kakao oraz cynamonem.
  3. Całe jajka ubić wraz z cukrem za pomocą miksera (około 1 minuty, jedynie do połączenia się składników). Powoli stopniowo dodawać olej przez cały czas miksując. Następnie dodać mleko oraz dżem z czarnej porzeczki i dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać mąkę miksując całość za pomocą miksera.
  4. Formę do pieczenia nasmarować masłem, przelać na nią ciasto, wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka będzie suchy.
    Moje rady:
  1. Podane proporcje składników do ciasta są odpowiednie dla formy keksowej o wymiarach: 21 x14cm.
  2. Jeśli murzynek chcemy upiec w większej formie powinniśmy użyć podanych niżej ilości składników:
  • 3 jajka
  • 200 – 250 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju roslinnego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 pełne szklanki mąki

MurzynekMurzynekMurzynek

Zobacz także: