Mazurek

Mazurek kajmakowy na spodzie kakaowym, to jeden z bardziej popularnych przepisów na tradycyjny polski mazurek, który zyskał sobie grono wielu zwolenników. Przyrządza się go błyskawicznie szybko. Pieczenie ciasta trwa zaledwie 20-30 minut, co sprawia, że jest to idealna propozycja dla tych, którzy chcą przygotować szybki deser.

Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które stanowi ważny element kulinarny i kulturowy Świąt Wielkanocnych. Odgrywa także duże znaczenie religine dla Polaków, dlatego nie powinno zabraknąć go na świątecznym stole. Historia mazurka jest długa, pierwsze doniesienia o tym cieście sięgają już czasów XVII wieku.

Mazurki różnią się między sobą składnikami oraz sposobem przyrządzania, w zależności od regionu Polski. Każdy przepis ma swój unikalny smak i charakter. Przepis na mazurka zaproponowany przeze mnie możesz także dowolnie modyfikować bawiąc się i stosując różnego typu wariacje z dowolnie skomponowanych składników. Smacznego!

Mazurek kajmakowy

Mazurek

Składniki :

    Ciasto:
  • 200 g masła
  • 2 łyżki stołowe śmietany 18%
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe kakao
    Nadzienie i dekoracja:
  • 400 ml gotowej masy krówkowej
  • wiśnie w syropie do dekoracji (kilkanaście sztuk)
  • 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej
  • 70 g fistaszek prażonych bez soli

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Masło przełóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się, następnie odstaw do przestygnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  • Do miski dodawaj jednocześnie wszystkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtko, cukier puder, kakao oraz masło, następnie szybko wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa.
  • Prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm (może być większa, wówczas ciasto będzie cieńsze) nasmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków.
  • Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość około 1 cm, delikatnie zroluj na wałek i umieść w formie, następnie zawiń boki ciasta do góry.
  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 20 – 30 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Nadzienie i dekoracja:

  1. Masę krówkową rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta. Czekoladę umieść w żaroodpornej misce, następnie miskę ustaw nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewaj na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  2. Na masie krówkowej ułóż fistaszki oraz wiśnie w syropie, rozpuszczoną czekoladę przełóż do szprycy z końcówką z maleńkim kółeczkiem i udekoruj nią mazurek wykonując dowolne kształty, mogą to być na przykład pasy.
  3. Mazurka wstaw do lodówki bądź pozostaw w chłodnym miejscu.

Wskazówki:

Spód kakaowy mazurka to pyszne połączenie różnego typu składników takich jak kakao, mąka, cukier i masło, które po upieczeniu staje się chrupiące i delikatne w smaku.

Ciasto kruche, z którego robi się mazurek kajmakowy, wymaga szybkiego wyrabiania. Żółtko używane do mazurka powinno być odpowiednio schłodzone, aby ciasto nie było zbyt miękkie oraz się nie rozpadało. Do ciasta możesz też dodać cukier waniliowy, aby nadać mu odpowiedniego smaku i aromatu.

Pamiętaj, aby do ciasta kruchego na mazurek dodać odpowiednią ilość masła, aby było dostatecznie miękkie i wilgotne.

MazurekMazurek

Zobacz także: