Mazurek
Gotowanie ze stylem
Mazurek kajmakowy na spodzie kakaowym, który przyrządza się błyskawicznie szybko. Pieczenie ciasta trwa niespełna 20-30 minut. Jako dekorację do mazurka najlepiej zastosować migdały, orzechy, bakalie oraz wiśnie w syropie sprawdzają się naprawdę świetnie. Ciasto kruche należy wyrabiać dość szybko, najlepiej by żółtko użyte do ciasta było odpowiednio schłodzone.
mazurek kajmakowy

Składniki :
- Ciasto:
- 200 g masła
- 2 łyżki stołowe śmietany 18%
- 40 dag mąki pszennej
- 1 żółtko
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki stołowe kakao
- Nadzienie i dekoracja:
- 400 ml gotowej masy krówkowej
- wiśnie w syropie do dekoracji (kilkanaście sztuk)
- 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej
- 70 g fistaszek prażonych bez soli
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Masło przełożyć do rondla, podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się, następnie odstawić do przestygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Do miski dodać jednocześnie wszystkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtko, cukier puder, kakao oraz masło, następnie szybko wyrobić ciasto na jednolitą masę.
- Prostoątną formę o wymiarach 25 x 36 cm (może być większa, wówczas ciasto będzie cieńsze) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
- Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 1 cm, delikatnie zrolować na wałek i umieścić w formie, zawinąć boki ciasta do góry.
- Wstawić do piekarnika na 20 – 30 minut. Następnie odstawić do przestygnięcia.
- Nadzienie i dekoracja:
- Masę krówkową rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni ciasta. Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce, następnie miskę ustawić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się .
- Na masie krówkowej ułożyć fistaszki oraz wiśnie w syropie, rozpuszczoną czekoladę przełożyć do szprycy z końcówką z maleńkim kółeczkiem i udekorować ją mazurek. Przechowywać w lodówce bądź w chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Ania, gotowaniezestylem 03-03-2015 19:26:38
Dziękuję Asiu, ja też miło wspominam :) Pozdrowienia.
Joasia 03-03-2015 16:26:36
mazurek pyszny!!miło wspominam,pozdrawiam p.Aniu:**
Dodaj Komentarz: