Mazurek

Mazurek kajmakowy na spodzie kakaowym, który przyrządza się błyskawicznie szybko. Pieczenie ciasta trwa niespełna 20-30 minut. Jako dekorację do mazurka najlepiej zastosować migdały, orzechy, bakalie oraz wiśnie w syropie sprawdzają się naprawdę świetnie. Ciasto kruche należy wyrabiać dość szybko, najlepiej by żółtko użyte do ciasta było odpowiednio schłodzone.

mazurek kajmakowy

Mazurek

Składniki :

    Ciasto:
  • 200 g masła
  • 2 łyżki stołowe śmietany 18%
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe kakao
    Nadzienie i dekoracja:
  • 400 ml gotowej masy krówkowej
  • wiśnie w syropie do dekoracji (kilkanaście sztuk)
  • 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej
  • 70 g fistaszek prażonych bez soli

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Masło przełożyć do rondla, podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się, następnie odstawić do przestygnięcia.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  3. Do miski dodać jednocześnie wszystkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtko, cukier puder, kakao oraz masło, następnie szybko wyrobić ciasto na jednolitą masę.
  4. Prostoątną formę o wymiarach 25 x 36 cm (może być większa, wówczas ciasto będzie cieńsze) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
  5. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 1 cm, delikatnie zrolować na wałek i umieścić w formie, zawinąć boki ciasta do góry.
  6. Wstawić do piekarnika na 20 – 30 minut. Następnie odstawić do przestygnięcia.
    Nadzienie i dekoracja:
  1. Masę krówkową rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni ciasta. Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce, następnie miskę ustawić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się
  2. .
  3. Na masie krówkowej ułożyć fistaszki oraz wiśnie w syropie, rozpuszczoną czekoladę przełożyć do szprycy z końcówką z maleńkim kółeczkiem i udekorować ją mazurek. Przechowywać w lodówce bądź w chłodnym miejscu.

MazurekMazurek

Zobacz także:

Ania, gotowaniezestylem 03-03-2015 19:26:38

Dziękuję Asiu, ja też miło wspominam :) Pozdrowienia.

Joasia 03-03-2015 16:26:36

mazurek pyszny!!miło wspominam,pozdrawiam p.Aniu:**

Dodaj Komentarz:

Wpisz Twój komentarz:

Twoje imię: