Łosoś z pesto, pomidorkami koktajlowymi i migdałami

Łosoś pieczony z pesto, pomidorkami koktajlowymi i migdałami

 Łosoś z pesto, pomidorkami koktajlowymi  i migdałami

Składniki na 2 porcje:

    Łosoś:
  • 300 filetu z łososia
  • 3 łyżeczki pesto pomidorowego
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 30 g migdałów
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • sól, pieprz
    Do dekoracji:
  • garść świeżej rukoli
    Ziemniaki pieczone:
  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • oregano suszone
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

    Łosoś:
  1. Migdały posiekać na drobno. Pomidorki koktajlowe umyć pod bieżącą wodą a następnie przekroić na połówki. Pesto wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Rybę umyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego, poprószyć solą i pieprzem a następnie nanieść na nią równomiernie pesto za pomocą łyżeczki. Nałożyć pomidorki koktajlowe i posypać obficie posiekanymi migdałami.
  3. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 °C przez 30 minut. Po wyjęciu przystroić świeżą rukolą.
    Ziemniaki zapiekane:
  1. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, a następnie pokroić na mniejsze fragmenty. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie około 15 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego, poprószyć solą oraz suszonym oregano.
  2. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
    Moje rady:
  1. Aby jednocześnie przyrządzić ziemniaki zapiekane oraz rybę można wstawić do piekarnika 2 naczynia jednocześnie i piec
    w temperaturze 150°C przez 35 minut.

 Łosoś z pesto, pomidorkami koktajlowymi  i migdałami Łosoś z pesto, pomidorkami koktajlowymi  i migdałami Łosoś z pesto, pomidorkami koktajlowymi  i migdałami

Zobacz także: