Krem z buraka z pomarańczą

Burak to warzywo, które w obecnym czasie przechodzi renesans. Zupa krem z burakiem, pomarańczą i imbirem to smaczny przepis na obiad dla dorosłych jak i dla dzieci. Ugotowane buraki oraz pozostałe warzywa wystarczy ugotować, zblenderować a następnie dodać do całości imbir i pomarańczę. Efekt takiego połączenia smaków jest bardzo oryginalny. Przygotowując przepis należy pamiętać o tym, aby nie dodawać do zupy zbyt dużej ilości imbiru, aby smak nie był zbyt gorzki. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Dlatego najlepiej na początku dodać mniejszą ilość imbiru a potem ewentualnie ją zwiększyć.

Zupa krem z buraka z imbirem i pomarańczą

Krem z buraka z pomarańczą

Składniki na 4 porcje:

  • 3-4 buraki średniej wielkości
  • 1 marchew
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • odrobina świeżego korzenia imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 1-1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę. Wrzucić obrane i pokrojone warzywa (buraki, marchew, pietruszkę, ziemniaki), ziele angielskie oraz liść laurowy, gotować do miękkości.
  2. Wywar odlać do rondla, wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, dolać odrobinę płynu, zblenderować. W zależności od gęstości zupy regulować ilość dodawanego wywaru. Zupa powinna mieć konsystencję kremu.
  3. Dodać pomarańczę oraz starty imbir, całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
  4. Podawać z pieczywem lub groszkiem ptysiowym.

Krem z buraka z pomarańczą

Zobacz także: