Kompot ze świeżych owoców

Przygotowanie napoju należy do prostych czynności. Na kompot najlepiej wybierać owoce dojrzałe, ponieważ posiadają one bogaty smak i aromat. Dobrze jest wówczas łączyć owoce ciemne z jasnymi np. agrest i truskawki. Tak przygotowany kompot może skutecznie konkurować z niezdrowymi słodzonymi napojami gazowanymi.

Kompot ze świeżych owoców

Kompot ze świeżych owoców

Składniki :

  • 4 litry wody
  • 500 g truskawek
  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 200 g czerwonego agrestu
  • 200 g malin
  • ½ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Owoce starannie opłukać, usunąć wszelkie ogonki, szypułki itp.
  2. Do wysokiego garnka wlać 4 litry wody, dodać cukier i zagotować syrop. Dodać owoce, doprowadzić do wrzenia (gotować około 20 minut) uważając, by owoce się nie rozgotowały. Odstawić do wystygnięcia.

Kompot ze świeżych owocówKompot ze świeżych owocówKompot ze świeżych owoców

Zobacz także: