Kompot z rabarbaru

Rabarbar kojarzy mi się zawsze z ogródkiem mojej babci. Niestety mimo tego, że roślina ta była niemalże na wyciągnięcie ręki, rzadko gościła na naszym stole. Dziś sytuacja się zmieniała, w ogródku nie rośnie już rabarbar a mimo to w sezonie pojawia się na stole dość często. Receptura na kompot z rabarbaru jest bardzo prosta. Wystarczy pokroić rabarbar i zagotować z wodą i cukrem. Kompot z rabarbaru po ugotowaniu jest delikatnie kwaśny w smaku a jednocześnie orzeźwiający i słodki. Polecam także z dodatkiem świeżych liści mięty i kostek lodu.

Kompot rabarbarowy

Kompot z rabarbaru

Składniki na 8 porcji:

  • 1 kg świeżego rabarbaru, najlepiej z przewagą koloru ciemnoróżowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 litry wody
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego - opcjonalnie
  • kilka listków świeżej mięty oraz kostki lodu - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Przełożyć do wysokiego garnka i zalać zimną wodą, następnie doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i gotować około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kompot powinien
    w tym czasie uzyskać jasnoróżowy kolor. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Kompot przetrzeć przez sitko do czystego naczynia np. dzbanka.
  3. Podawać ze świeżymi listkami mięty i kostkami lodu.
    Moje uwagi:
  1. Do kompotu rabarbaru nie obieramy ze skórki, będzie miał on dzięki temu bardziej wyraźny różowy kolor.

Kompot z rabarbaru

Zobacz także: