Karpatka

Najlepsza domowa karpatka z kremem

Karpatka

Składniki :

    Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ kostki margaryny kostkowej np. Kasi bądź Palmy
  • szczypta soli
    Krem:
  • ½ litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie masła roślinnego – 250 g

Sposób przygotowania:

    Krem:
  1. Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
  2. Do reszty mleka dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagotować.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę i mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.
  4. Do kremu dodawać stopniowo masło roślinne cały czas ucierając za pomocą miksera. Wstawić do lodówki.
    Ciasto:
  1. Do wysokiego garnka wlać wodę, dodać margarynę oraz szczyptę soli i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Gdy masa delikatnie przestygnie wbijać jaja pojedynczo, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch form nasmarowanych tłuszczem i posypanych mąką pszenną bądź wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić.
  3. Na jedno z upieczonych ciast nałożyć krem i przykryć je drugim ciastem, odstawić w chłodne miejsce. Karpatkę podawać posypaną cukrem pudrem.

KarpatkaKarpatka

Zobacz także: